Anlaşmalı Boşanma Davaları

Herkese merhaba, bugün sizlere gündemdeki konulardan bir tanesi olan anlaşmalı boşanma davasından bahsedeceğim. Türk hukuk sisteminde 2 tür boşanma davası mevcuttur. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma şeklinde anlaşmalı boşanmada yasada belirtilen şartların mevcudiyeti halinde daha hızlı ve daha kolay bir şekilde davaların sonuçlandırılması sağlanmaktadır. Türk medeni kanununun 166 taksim 3 üncü maddesi anlaşmalı boşanma şartlarının nasıl olacağını bahsetmektedir.

Bu şartlar şu şekildedir, anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Evliliğin bir yıl sürmüş olmasından kasıt da resmi nikahtan itibaren bir yıllık sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Eşlerin mahkemeye beraber başvurması ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmiş olması halinde bu şart sağlanmaktadır. Uygulamada taraflar ortak bir dilekçe ile başvurabileceği gibi bir eşin mahkemeye sunmuş olduğu protokolü diğer eşin kabul etmesiylede bu şart gerçekleşebilir.

Eşlerden bir tanesinin açmış olduğu boşanma davasını diğer eşin tüm şartlarıyla beraber kabul etmiş olması halinde boşanma davası gerçekleşebilir. Diğer bir şart boşanma iradelerini tarafların bizzat hakim önünde açıklamış olmaları gerekmektedir. Boşanma davası şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için taraf avukatlarının tarafların yerine geçerek boşanma iradelerini açıklaması mümkün değildir ve yine diğer bir şart tarafların boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumu hakkında.

anlasmali bosanma davalari 150x150 Anlaşmalı Boşanma Davaları

Anlaşmaya varmış olması ve bunu bir protokole bağlanmış olması gerekmektedir ve bu protokolünde hakim tarafından uygun bulunması gerekmektedir. Uygulamada bu şart eşlerin boşanma protokolü düzenlemesi ve bunu da mahkeme dosyasına sunması şeklinde gerçekleşmektedir. Hakim gerek görürse sunulan protokolde değişiklikler yapabilir.

Taraflar bu protokoldeki değişiklikleri kabul ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak hakimin yapmış olduğu bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası şekline dönüşür. Bugün sizlere türk hukuk sistemindeki anlaşmalı boşanma davasından bahsettim.

Yorum Yaz

− 1 = 1