Araç kullanırken bir hayvana çarparsanız ne yapmalısınız?
Ülkemizin sokakları sahipsiz veya sahipleri tarafından terk edilmiş hayvanlarla dolu. Onların da doğaları gereğince çoğu aldıklarını düşünürsek herkese yetecek kadar sokak hayvanımız ve bu hayvanların hepimize yetecek kadar sevgi var. Ama maalesef biz onların çoğu zaman şefkati veya bir kap yemeği suyu çok görüyoruz. Bu hayvanlar sokakta dolaşmak zorunda oldukları için çoğu zaman dikkatsiz sürücüler tarafından.
Eziliyorlar çarpan kişide hayvanı orada öylece bıraktığı için telefonu var. Oysa kanun çok açık şekilde bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücünün onu en yakın veterinere veya tedavi merkezine götürmesi gerektiğini söylüyor. Sürücü hayvan sahipsiz diye onu orada bırakamaz. Çünkü bütün hayvanlar eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptirler. Bunu yapmayan sürücülere 300 lira idari para cezası kesilir.
Halbuki sürücü için sıkıntılı bir durum yok, sadece biraz vicdan sahibi olması yeterli. Zira hayvanın tedavi masrafları sürücünün cebinden değil, trafik sigortasından karşılanır. Gerçi sigorta şirketleri yakın zamana kadar sadece sahipli hayvanların masraflarını karşılıyorlardı.
Ancak sigorta tahkim komisyonu nun 7/10/2016 tarihinde aldığı emsal bir karara göre sahipsiz hayvanların da tedavi masraflarının sigorta tarafından karşılanması gerektiğine hükmedildi. Hayvana çarpan sürücünün hasar bildirimi en geç 24 saat içerisinde. Öncelikle sigortaya veya kabul muayenesini yapan veteriner hekime ya da ilgili veteriner hekime bildirmesi gerekir. Eğer bu mümkün olmadıysa, bölgede tarsim anonim şirketi tarafından yetkilendirilmiş başka bir veteriner hekimi veya poliçede kayıt altına alınan veteriner hekimlerden birisine bildirmesi gerekir. Ayrıca sigorta şirketinin tedavi masrafını karşılayabilmesi için kazaya sebep olan sürücünün veteriner hekim raporu ve hayvanın yaralandığını gösteren fotoğrafları da. Mutlaka ulaştırması gerekir.