Dava Kaybettiğinizde Süreç Nasıl İşler?
Davayı kaybettiğinizde süreç nasıl işler? Yargı sistemlerinde 3 farklı alanda dava açmak mümkündür. Yani hukuk davası, ceza davası veya idare davası açabilirsiniz. Bu videomuzu konusu sizin açtığınız veya aleyhimize açılmış bir hukuk davasını kaybettiğinizde dava masraflarının ve avukat vekalet ücretinin ne olacağı temel anlamda en bilindik hali ile söyleyecek olursak, Sulh veya Asliye Hukuk Mahkemeleri, Hukuk davalarına bakmakla görevlidir.
Fakat buraya açıklamak gerekli olabilir. İcra mahkemeleri, Trafik mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri veya Tüketici Mahkemeleri gibi mahkemelerin tamamı esasen Asliye Hukuk Mahkemesinin kollarıdır. Haliyle bulunduğunuz ilde bunlardan hangisi kurulmamışsa davanızı Asliye Hukuk Mahkemesine yönlendirebilirsiniz.
Genel anlamda Hukuk Mahkemelerinde açılan davalarda harç nispi olarak yani davanın değerine esas olacak şekilde alınır ve davamızı açarken hem harç hem de masraf avansı yatırırsanız ki bu genelde posta giderleri ve ihtiyaç halinde bilirkişi için önceden alınır. Gelelim davanız bitip hakimin aleyhinize karar vermesi halinde olacaklara zaten davayı kaybetmişsiniz içimiz yanıyor.
Bu da yetmezmiş gibi bir de dava masrafları da size kaldı üstüne bi de. Karşı taraf kendini avukatla temsil ettirdiği için avukatlık asgari ücret tarifesine göre vekalet ödeyeceksiniz? Peki bu yeter mi yetmez? Eğer elinizi çabuk tutup çıkan vekalet ücretini hemen ödemezseniz, karşı tarafın avukatı karar kesinleştikten sonra ilamlı icra yoluyla takibe başlar. Oradan da bir icra vekalet ücreti ödemek durumunda kalırsınız. Unutmadan dosyayı istinafa veya temyize göndermeniz ilamlı icra ile durdurmaz ancak illa durdurmak istiyorsanız mahkemeden tehiri icra kararı alıp o kararla icra dairesinde dosyanın kapak hesabını yani toplam miktarını hesaplayıp üstüne dairenin belirleyeceği teminatı depo etmeniz gerekir.