Eşim duruşmalara katılmaması boşanma davası nasıl etkiler?
Çoğunlukla olumsuz etkilemez. Yani boşanmak istemeyen veya davayı uzatıp boşanmak isteyen eşine sıkıntı verme amacında olan taraf bunda başarılı olabileceğine dair kendini çok fazla inandır masa onun açısından iyi olur. Bildiğiniz gibi evlilik karşılıklı uyum halinde işleyebilen bir müessese ve taraflardan birisi bulunduğu ortamdan veya gördüğü muameleden mutsuzsa soluğu avukatta ya da. Arzu halini alabiliyor ve evliliğinde yaşadığı tüm problemleri adına sonradan dilekçe diyeceğimiz bir kaç sayfaya sığdırabilecek duruma geliyor. Dilekçe ile ilgili adli işlemleri tamamladıktan sonra bir dosya numarası alıyor ve dava açılıyor.
Akabinde taraflara tebligat yapılıyor. Şayet davalı eşe tebligat yapılmış olmasına rağmen duruşmaya gelmemişse bu durum hakimin boşanma kararı vermesine engel teşkil etmiyor. Evet, belki hakim davalı eşin katılması için 12 duruşma erteleyebilir ama bu hiçbir şekilde karar vermeyeceği anlamına gelmez. Ayrıca gelmeyen eş hiçbir talebi ve varsa şikayetini de mahkemeye bilinemeyeceğinden çıkacak sonuç onun açısından hiç faydalı olmayabilir.
Gerçi bu şekilde davranan eş sayısı hiç azımsanmayacak şekilde fazla ve bunlar mahkeme karar verdiğinde bunu temiz etmekten de geri durmazlar. Yani en başta dediğim gibi sanki sıkıntı vermekten. Haz alır gibi davranırlar. Tabi bu anlattıklarım çekişmeli boşanma davaları için geçerli.
Yani bundan ne anlıyoruz? Çekişmeli boşanma davalarından davalının gelmemesinin, hakimin karar vermeyeceği anlamına geldiğini peki anlaşmalı? Yani çekişmesiz boşanma davası konusunda da durum aynı mı? Hayır değil, gerçekten de anlaşmalı boşanma davası söz konusuysa, davalı tarafın gelmemesi halinde mahkeme, boşanmaya ve diğer taleplere ilişkin bir hüküm veremez ve bu durum davayı uzatır.