Eski sevgilisini rahatsız ediyorsa ne yapmalısınız?
Hepimizin bildiği gibi toplum bitmek bilmeyen tacizleri ile ve tehditleriyle insanı canından bezdiren eski sevgililerle dolu halkımız genelde tacizi cinsel olarak algılar. Ancak aslında fiziksel, duygusal, zihinsel, psikolojik yani mobing sözlü ve siber taciz şeklinde içine tehdide katacağınız uzayıp giden bir liste var. Örnek vermek gerekirse ayrıldı, sevgiliyle yeniden görüşmek için ısrar edenler.
Gizlice fotoğraf çekenler takip edenler evde izleyenler kapıya davrananlar evde fuhuş yapılıyor gibi gerçek dışı ve iğrenç ihbarlarda bulunanlar gece yarısı arayanlar veya mesaj bombardımanına tutanlar, sosyal medyadan rahatsız edenler, tehdit edenler, korkut anlar istediğini alamayınca da yaralananlar veya öldürenler, haber bültenlerinin her gün benzer olaylarla dolup taştı.
Bu ülkede buna maruz kalanların neredeyse tamamının kadın olduğunu bilmek çok üzücü başınıza bu tür tatsız ve üzücü bir durum geldiyse özellikle tehdit durumlarında yapmanız gereken ilk şey polise başvurup koruma talep etmek olmalı. Bu talebinize eğer ilçede yaşıyorsanız kaymakam ilde yaşıyorsanız vali karar verir. Ayrıca tehdit edildiğine dair hemen savcılığa şikayette bulunun şikayetiniz sonucunda tacizcinin 2 yıla kadar hapis cezası almasını sağlayabilirsiniz.
Bununla birlikte aile mahkemesi’ne başvurarak koruma ve uzaklaştırma taleplerinde de bulunabilirsiniz. Diyelim ki polis yaptığınız koruma başvurunuz yerine getirmedi ve eski sevgiliniz size zarar verdi işte. Bu durumda aynı anda başvurabileceğiniz farklı hukuk yolları var. Öncelikle size zarar veren tacizciye karşı cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunup ceza almasını sağlamalısınız.
Ayrıca size koruma sağlam ayıp zarar görmenize zemin hazırlayan devletten zararınızın giderilmesini talep etmelisiniz. Talebiniz reddedilirse bu defa da idare mahkemesinde tam yargı yani tazminat davası açmalısınız. Bunların dışında bir de maddi manevi zararının giderilmesi için tacizi aleyhine onun yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesinde tazminat davası açabilirsiniz.
Terk Eden Sevgilinizden Tazminat Alabilirsiniz
Terk eden sevgiliye tazminat davası açılabilir mi? Şaşırdınız değil mi? Evet, evet. Terk eden sevgiliye karşı tazminat davası açılabilir. Tabii bunun kendi içerisinde şartların oluşmuş olması gerekir. Bunları birkaç örnekle anlatmak gerekirse, sevginizin isteğiyle işinizi bıraktıysanız, yaşadığınız şehri veya sosyal çevrenizi değiştirdiyseniz, kısacası siz de ciddi anlamda etki yaratmış veya yaratacak durumlara maruz kaldıysanız üstüne de terk edildi iseniz yapmanız gereken 3 şey var. Çikolata gömülüp ağlama nöbeti geçirmek, psikolog desteği almak veya tazminat davası açarak onun bu yaptığını yanına bırakmamak şüphesiz bazıları bu durum için.
Allah’ından bulsun diyecektir ama terk edilen sevginin 25 kaplan gücünde olabileceği gerçeğini varsayarsak hem yaşadığınız hezeyanı bir nebze olsun giderecek hem de eski sevgiliye sıkıntı verecek olan tazminat davası açma yolunu tercih etmenizi öneririm. Bu sayede belki bir nebze olsun içiniz rahatlar, tazminat davasını sizi terk eden sevgilinin ikametgahının olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açmanız gerekir. Peki bunun zaman aşımı var mı? Elbette var terk edildiğini öğrendiğiniz tarihten itibaren 2 yıl ve her şartta 10 yıl içerisinde davanızı açmanız gerekir.