Haksız yere gözaltına alındığını ve zarara uğradınız bu durumda ne yapmalısınız?
Düşünsenize bağlı bulunduğu sendikanın aldığı karardan yola çıkarak 1/5 işçi dayanışma gününde düzenlenen etkinlikte basın açıklaması yapmış, pankart açmış ve yamaç söylemişsiniz. Her şey güzel ve olması gerektiği gibi giderken yani en azından size ve hukuka göre birden polis tarafından toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettiğiniz gerekçesiyle yapacak. Pardon karga tulumba yok bu da olmadı. Orantısız güç kullanılarak gözaltına alınız.
Önce karakola götürüp nezarette tutuldunuz sonra güvenlik şube müdürlüğüne sevk edildiniz orada ifadesinin alınmasından sonra cumhuriyet başsavcılığı tarafından bir daha ifademiz alındı. Sonra serbest bırakıldı ama siz ortalama 12 ile 24 saat arasında özgürlüğünden yoksun bırakıldı xe. Yaşadığınız bu durum manevi olarak sizi oldukça yaralamış olmalı ve devletin bir şekilde açtığı bu yarayı onarması gerekiyor.
Eğer haksız yere yakalanırsanız gözaltına alındıysan veya tutuklanması gibi koruma tedbirlerinden dolayı bir zarara uğradı. İnsanız. Hakkınızda verilen kararın veya hükmün kesinleşmesinin size tebliğinden itibaren 3 ay veya her halükârda bir yıl içinde tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Tazminat talebinizi. Oturduğunuz yerde bulunan ağır ceza mahkemesine yönetmeniz gerekir.
Şayet bu mahkeme haksız yere yakalamanız, gözaltına alınmanız ve tutuklanmasından dolayı yaptığımız itiraza ilişkin kararı veren mahkeme ise bu durumda aynı yerdeki başka bir ağır ceza mahkemesi’ne eğer orada tek bir mahkeme varsa o halde en yakın yerdeki ağır ceza mahkemesine talepte bulunmanız gerekir. Bu tazminat talebinde isteyebileceğiniz zararınız haksız yere yakalamanız, gözaltına alınmanız ve tutuklanmasından dolayı uğradınız. Maddi ve manevi zararların azdır. Örneğin gözaltı süresi içinde işinizi yapamamanız dan kaynaklanan zararlarını, itibarının bu yakalama ile zedelenmesi, özgürlüğümüzden yoksun kalmanız gibi zararınızı talep edebilirsiniz.