Ilamlı icra nedir?
Anayasamızın ortalama her 20 yılda bir değiştiğini, bazen anayasa, bazen de ama yasa halini aldığını varsayarsak, 1932 tarihli icra iflas kanunumuz cumhuriyet tarihimizde görece en eski ve aslına en sadık kalınmış kanundur işte şimdi size bu kanundan ilamlı icrayı yani elinizde bir mahkeme kararı veya mahkeme kararı gibi bir belge olduğunda başvurmanız gereken icra yolunu anlatacağım hukukta. Mahkeme kararına ilam kararın icraya konmasında ilamlı icra yani mahkeme kararına dayanarak yapılan icra nedir? Şimdi ilk olarak ilanınızla takip talebini birbiriyle buluşturup icra müdürüne veriyorsunuz.
Akabinde müdürlük hemen borçluya adeta battal gazi nin intikamı filminde babaya kalkan elin taş kesilmesi gibi borçlunun itiraz etmek isteyip edemeyeceği, içinde icra emri olan tebligat gönderir. Tebligatta ki belgenin ilam ve icra emri olduğunu gören borçlunun bu gerçek karşısında 2 yolu vardır. Ya güzel güzel borcunu ödemek ya da icra mahkemesine itirazda bulunmak. Siz bu esnada itiraz süresini beklemek zorunda değilsiniz. Bunun yerine sofrada başta kuzu budun adadan erol taş gibi önce maaşa, sonra araca eve allah ne verdiyse haciz işlemleri başlatabilirsiniz ki bu da en doğal hakkınız.
Dediğim gibi burada şöyle bir hattımız var. Borçlunun tebligat aldın da yandım öldüm bittim nidalarıyla icra dairesine varıp itirazda bulunma hakkı yoktur. Ancak eğer borçlu haklıysa icra mahkemesine başvurup itirazda bulunabilir. Bakın icra dairesine başvuramaz ama mahkemeye başvurma hakkı vardır. Tabii mahkemenin kabul etmesi şartıyla ayrıca mahkeme ilamının zaman aşımı 10 yıl olduğu için siz dilediğiniz zaman dilediğiniz icra müdürlüğünde işlemi başlatabilirsiniz. Anlayacağınız zaman ve mekan sıkıntısı yok. Kaldı ki diyelim ki istanbul da icra takibi açtınız. Ancak devamında ankara yerleştiniz işte icra takibinin ankara’ya naklini dahi isteye biliyorsunuz. Isviçre çakısı gibi sistem bu arada diyelim ki borçlu mahkeme kararına karşı temyize gitti. Sizse nasılsa kararın bozulmayacağını düşünüp ilamlı icraya devam ediyorsunuz.
Hatta malların haczi ve satışı dahi sağladınız. Artık sırada icra veznesine paraları almak var. Tüh tamda bu esnada yargıtay borçlu lehine kararı bozması mı icra veznesine ki memurun tüm dişlerini gösterir gibi size gülümseyip üzgünüm beyefendi yargıtay’ın radarına yakalandınız. Minvalinde bakış fırlatarak tek lira dahi vermeyecek olmasına hazırlıklı olun. Buna icranın iadesi denir. Unutmayın.
Eğer kesinleşmemiş bir ilamı icraya koyma riskini alırsanız her zaman yargıtay gazabına uğrayabilirsiniz. Bununla birlikte borçlu icra dairesi’nden yargıtaydan icranın durdurulması kararı gelinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini isteyebilir. Icra müdürü bunun karşılığında borçludan alacağın tamamı kadar bir teminat yatırması karşılığında ortalama 60 günlük bir süre verir. Bu süre içerisinde yargıtay dan icranın durdurulmasına dair karar gelmezse, borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak tekrar süre istemesi gerekecektir.
İcrada İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali Arasındaki Fark Nedir
İtirazın kaldırılması ve iptali arasındaki fark nedir? Siz icra takibine süresinde itirazda bulunup takibi durdurdunuz ve bombayı rakibin yani alacaklı olduğunu iddia eden tarafın kucağına attınız ya artık an itibariyle alacaklı avukatının önünde zaman ayarlı bir bomba var demektir. Eğer kablolardan doğru olanlarını tercih etmezse kendi kendini patlatabilir. Şöyle ki, siz itiraz ettiğinizde.
Karşı tarafın 2 yolu vardır. Birincisi itirazın öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde icra mahkemesine başvurup, itirazın kaldırılmasını talep etmek. Bu davanın ilk duruşmasına gitmezseniz ya da mazeretini belgelendiren ek bir belgesi olmazsanız hâkim itirazı geçici olarak kaldırılmasına ve aleyhinize toplam alacağın yüzde onu oranında para cezasına hükmeder. Dikkatli olun.
İkincisi ise bir yıl içinde itirazın iptali için ilgili mahkemeye başvurmaktır. Ilgili mahkeme diyorum çünkü kira alacağı söz konusuysa sulh hukuk mahkemesi ticari durumlarda ysa yerine göre asliye hukuk mahkemesi yerine göre asliye ticaret mahkemesi yetkilidir. Burada şöyle bir bilgi belirtmekte fayda var, eğer itirazın iptali davası açıldıysa artık itirazın kaldırılması talebinde bulunulamaz. Ancak önce itirazın kaldırılması talebinde bulunduysa bundan vazgeçilip itirazın iptali davası açılabilir. Lütfen unutmayın. Bu 6 aylık ve bir yıllık süreler hak düşürücü sürelerdir. Bu anlamda yanlış kabloyu seçip süreyi kaçırırsanız icra takibiniz elinizde patlar.