İşveren prim borçları zaman aşımına uğrar mı?
Bu soruyu yanıtlamadan önce size şöyle söylemek isterim, hukuki anlamda bilmeniz gereken bilgilerden birisi kanunla kurulan ve korunan her durumun aynı zamanda bir zamanaşımına tabi olduğu gerçeğidir. Yeni kanunda olan her unsurun muhakkak bir zaman aşımı süresi vardır. Dolayısıyla işverenin prim borçları da her şey gibi zamanaşımına uğrar.
Yani hukuken ölür, zaman aşımı süresi kanunda 10 yıl olarak kabul edilmiştir. Eskiden yani 18/9/2018 öncesinde sosyal güvenlik kurumu borcu zamanaşımına uğramış olsa bile hiç dikkate almadan aleyhine icra takibi başlatıyor du. Bu da sizin icra takibinden önce mahkemeye başvurarak borcun uzun zaman aşımına uğradığını belirten bir karar almanızı gerektiriyordu ki itiraz edebilirsiniz.
Yani sgk’ya karşı tetikte beklemek durumunda kalıyorsunuz. Ancak 18/9/2018 den itibaren süreç şu şekilde işliyor. Sgk borcun zamanaşımına uğradığını anladığında size bilgilendirme formu gönderip 15 gün içinde borcunuzu ödemenizi istiyor. Yani borç zamanaşımına uğradığında artık cebri icra ile değil ancak rızanız olursa tahsil edilebiliyor. Diyelim ki zamanaşımı iddiası ile gönderilen bilgilendirme formuyla itiraz ettiniz. Bu durumda son olarak prim tahakkuk itiraz komisyonu, borcun sizin iddia ettiğiniz gibi zaman aşımına uğrayıp uğramadığını.
Değerlendirebiliyor. Bunun neticesinde siz borçtan kurtulmuş oluyorsunuz ve bu borç sgk tarafından eksik borç olarak nitelendiriliyor. Ancak size ek bir bilgi paylaşmak istiyorum, ilerde sgk teşvik destek ve indirimlerinden yararlanabilmeniz sağlık hizmetinden faydalanabilmeniz ve ayrıca ihale gibi durumlarda verdiğiniz teminatın geri alınabilmesi için prim borcunuzun olmaması mutlak şarttır. Yani primlerinin zaman aşımına uğraması bu anlamda borcunuzu sona erdirmiyor. Sadece kanun bu borcun zaman aşımı nedeniyle sizden rızanız dışında tahsil edilemeyeceğinin söylüyor. Diğer bir deyişle eğer prim borcunun zaman aşımına uğradıysa sgk nın eline düşmeyin.