Kira kontratında kefillik ne zaman biter?

Kira sözleşmesinde kefil olmanın zaman aşımı var mı?

Elbette var. Ancak bu biraz spesifik bir konu burada dikkat edilmesi gereken husus, kira kontratının süresi tutarı ve kefalet durumunun belirsiz olup olmadığıdır. Şöyle ki, eğer bir kira sözleşmesi belirsiz süreli yapılıyorsa, yani taraflar birbirinden memnun olduğu sürece otomatik olarak uzuyorsa veya kefilin kefalet süresinin ne kadar olduğu net olarak belirtilmemişse, yargıtay kefaletin sözleşmenin hazırlandığı tarihten itibaren yalnızca. bir yıl olacağını belirtiyor. Bunu bir örnekle pekiştirecek olursak, mesela siz 1/1/2018 tarihinde bir kira sözleşmesinde kefil olduğunuz sözleşme yıl sonunda otomatik olarak 31/12/2019 tarihine kadar uzadı.

kira kontratinda kefillik ne zaman biter 150x150 Kira kontratında kefillik ne zaman biter?

Kiracı borcunu ödemediği için 2019 ortasında mülk sahibi icra takibi açtı ve size kefil olarak borçlu gösterdi. Bu durumda derhal icra dairesine giderek kefil inizin 31/12/2018 tarihinde sona erdiğini. Sözleşme uzadığında kefaletin uzamadı mı? Beyan edip itirazda bulunabilirsiniz. Siz itirazda bulunduğunu, zaman icra takibi sizin açınızdan duracaktır. Bakın tekrar belirteyim, burada mühim olan kira sözleşmesinin belirsiz süreli yapılmış olmasıdır. Eğer belirli süreli bir kira sözleşmesi yapıldıysa kefalet iniz. O süre zarfında geçerli kabul edilecektir.

Kiraya Kefil Oldum Borcunu Ödemiyor Benden Alırlar mı Sonra Ne Olur

Kefil olduğunuz kişi kirasını ödemedi nde sonuçlarını biliyor musunuz? Biz de kefil olmak kolay sonuçları ile yüzleşmek zordur. Gerçi öyle bir hal aldı ki artık birbirimize kefil olmamak için inanılması güç bahaneler üretir olduk galiba. Ülkenin sosyo ekonomik durumu bizi bu hale getirdi. Neyse bir kira kontratına kefil olduğunuz zaman unutmamanız gereken yegane şey, kiracı kirayı ödemeden de sizin ödemek durumda kalacağınız dır. Yani kira alacağından dolayı icra takibi başlatıldığında asıl borçlu ile birlikte.

Sizin adınız da yazılır ve birden nur topu gibi bir borçla karşı karşıya kalırsınız. Eğer borcu icra dosyasında siz ödemek durumunda kalırsınız. Borç bittiğinde icra müdürlüğüne giderek dosyaya beyanda bulunup alacaksın, yerine geçebilirsiniz ve asıl borçlunun mallarına haciz işlenip satılmasını sağlayabilirsiniz. Yani kanun size diyor ki sen her ne kadar kefil olarak borcu ödemek durumda kaldıysan da senin hakkına zarar gelmemesi için icra dairesine gelip dosya alacaklı olarak devam etmek istediğini beyan edersen. Alacaklı sen olursun, gördüğünüz gibi kanun size yardımcı oluyor görünse de siz siz olun kime kefil olduğuna dikkat edin.

Kira Bedeli Az Gösterilirse Hapis ve Para Ceza Alabilirsiniz

Kira bedelini düşük göstermenin hukuki sorumluluğunu biliyor musunuz? Vergilerin yüksek olduğu ülkemizde işyeri, kiracıları, stopaj denen ve net kiranın yüzde 25 ine denk gelen tutarı ödemek istemedikleri için çoğunlukla mülk sahibinden habersiz onun imzasını kopyalayıp ikinci bir kontrat hazırlar ve vergi dairesi sunarlar. Görüntüde her şey çok güzeldir, stopajı mis gibi az ödemiş olursunuz.

Peki vergi dairesi durumdan şüphelenir ise veya farkına varıp konuyla ilgili bir soruşturma yaparsa işte o zaman yandınız resmidir. Çünkü size ciddi anlamda vergi cezası kesileceği gibi. Aynı zamanda yapılacak şikayet neticesinde özel belgede sahtecilik suçundan dolayı bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebilir siniz. Üstelik vergi dairesi yakını bıraksa bile savcı peşinizi bırakmaz ve ceza almanız için elinden geleni yapar. O yüzden siz siz olun bu tür bir usulsüzlük yapacaksanız başımıza nelerin gelebileceğini dair önceden bilgi sahibi oldu.

Yorum Yaz

54 + = 63