Kefil olduğum kredinin borçlusu ödeme yapmazsa banka beni icraya verir mi?
Bildiğiniz gibi bankalar çoğunlukla tüketici kredisine kefil ister. Asıl borçlu ödeme yapmadığında da kabak kefilin başına patlar ve borcu kefilden tahsil etmeye çalışırlar. Bu sebeple toplum kefil olmaktan korkar hale geldi. Haliyle bu durum beraberinde birçok trajikomik bahane geliştirdi. Bunlara birkaç örnek verecek olursak, ben şirkete ortak olurken bana sözleşme imzalattılar. Hiç kimseye kefil olamıyorum veya.
Ama ben kara listedeyim, söyleyim ya da kime kefil olduysam öldü benden söylemesi esasen haklılar da. Sonuçta kefalet ciddi sorumluluk demek. Farz edelim ki bir şekilde bir tüketici kredisine kefil olduğunuz Türkiye’de bankalar normalde tüketici kredisi verirken adi kefalet almak durumunda. Ama kendisini sağlama almak için ortaklaşa kefalet alıyor. Bu 2 kefalet türü arasında ne fark var biliyor musunuz? Adi kefalette banka gerçek borçluya başvurmadan alacağını ondan almak için her yolu denemekten kefile yani size gelmez.
Oysa ortaklaşa kefalette böyle bir durum söz konusu değil. Banka aynı anda hem asıl borçluya hem kefile yani size karşı işlem başlatabilir. O yüzden siz siz olun verdiğiniz kefaletin türünü mutlaka sorun ve öğrenin. Şimdide gelelim adi kefalet halinde bankanın size hangi durumlarda başvurabileceğiniz öğrenmeye eğer şimdi sayacağım 4 şarttan birisi varsa banka size yürüyebilir şey yani aleyhinize işlemlere başlayabilir.
Eğer asıl borçlu olandan bu alacağı alamayacağını aciz belgesi ile ispatlarsa. Asıl borçlu aleyhine Türkiye’de icra takibi çok zorsa. Mesela adresine bir türlü ulaşılamıyor veya kişi hakkında kayıp kararı çıkarıldı. Oysa asıl borçlunun iflasına karar verilirse veya asıl borçluya konkordato için süre verilmişse bu şartlar yoksa banka size kefil olduğunuz için doğrudan gelemez.