Mahkeme Kararı Nasıl Kesinleşir?
Mahkeme kararı nasıl kesinleşir? Burada 2 ihtimal üzerinden gidelim. Birincisi tarafların mahkeme kararını temyiz etmeleri, ikincisi ise beğenmeyip temize göndermeleri ilk durumda mahkeme kararını verip gerekçeli kararını yazdıktan sonra taraflar birlikte veya ayrı, ayrı mahkemenin kalemine giderek temyizden feragat ettiklerini bildirip tebligatları elden alarak kararı kesinleştirmek istediklerini bildirirler.
Genelde boşanma davalarında bu şekilde oluyor. Özellikle anlaşmalı boşanmalarda kararın hemen işleme konulabilmesi adına diğer ihtimali gelince yani hakim kararını verdi ve verdiği kararı beğenmediniz. Hakim bu kararı takiben kısa süre sonra da gerekçeli kararını yazacak ve mahkeme kaleminde bu kararı size tebliğ ettirecek. Tebligat aldığımızda en altında temiz için ne kadar süreniz olduğu yazılı olacak. Tebligatın size geldiği gün sayıp devamındaki yasal süre içinde elinizdeki mahkeme ilamını yargıtay’a veya danıştaya gönderip temyiz etme hakkına sahipsiniz ki kararı temyiz ettiğinizde dosyanız temiz merceğinden dönene kadar kesinleşmiş sayılmaz.
Dosyanızın bu aşamada 3 ihtimal vardır ya mahkeme kararı aynen olacak ve devamında karar kesinleşecek ya mahkemenin kararı bozuldu yeniden yargılama yapılması yönünde karar verilecek ya da kısmen düzeltme yapıp yine ona ancak biz kararın onandığı varsayalım ve devam edelim. Bu süreden sonra başvurulacak bir kanun yolu olmadığına göre artık kararınız kesinleşmiş demektir. Fakat bir noktayı atlamamak gerekiyor. Gerekçeli karar size tebliğ edildikten sonra süresi içinde temyiz hakkımızı kullanmadığınızda kararın kesinleşmesine sağlamış oluyorsunuz.
Hatırlarsanız temiz için gereken süre mahkemeler açısından farklılık gösteriyor demiştik. Gelelim bunun nasıl olduğuna mesela Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde gerekçeli karar yazılsa bile kesinleşmesi için taraflardan birisinin tebliğ talep etmesi lazım. Oysa iş, ceza veya icra mahkemelerin de durum biraz daha farklıdır. Eğer siz karar duruşmasında hazır buluyorsanız temmuz süreci kararın yüzünüze okunduğu andan itibaren işlemeye başlıyor ki buna tefhim denir. Son olarak bu konuda idare mahkemeleri diğer mahkemeler arasında süreci en rahat olanı. Çünkü karar verdikten ve gerekçeli karar yazıldıktan sonra mahkemenin kendisi hiç beklemeden taraflara tebligat gönderiyor ki temmuz süreci işlemeye başlasın. Belki de sizin de yıllardır tebliğ edilemediği için kesinleşmiş ve hala temiz hakkınızın olduğu dosyalar vardır, ne dersiniz?