Sosyal Medya Yazışmaları ve Ses Kaydı Delil Olur mu

Boşanmada Sosyal Medya Yazışmaları ve Fotoğraf Delil Olur mu

Evlilik aşkı sosyal medyada evliliği öldürüyor. Teknolojinin ilerlemesi beraberinde dijital sosyalleşmeyi, dijital sosyalleşme, farklı sohbet ve etkileşim alanlarını bunlar da özünde fiziki anlamda sosyalliği ve yalnızlığı yarattı. Hepimiz dijital sosyal alanlardayız. Kendimize göre oldukça kalabalığız ve tanıdığımız tanımadığımız bir sürü insanla gün içinde dijital etkileşim içerisinde bulunuyoruz. Hal böyleyken artık kısa süren ilişkiler, evliliklerini, mutsuzluğu, sanal ortamda tanıştığı insanlarla gidermeye çalışan eşler sahte.

Kitaplarla kendini olduğundan farklı göstermeye çalışan insanlarla dolu bir dünyada nefes alıyoruz. Gelelim sosyal medyanın evlilikler üzerinde yarattığı korkunç etkiyi hislerimizi kontrol edemediğimiz bir anda parmaklarımız devreye girip çeşitli paylaşımlarda bulunabiliyor. Örneğin eski sevgili özlem duyulan bir paylaşım sosyal medya üzerinden başkalarıyla görüşmek, sosyal medya bağımlılığı, eşini hedef alan paylaşımlar gibi bunların tamamı aile mahkemeleri tarafından boşanma nedeni olarak görülüyor. Çünkü artık boşanma davalarında dijital ortamdan elde edilen yazışmalar, resimler, video kayıtları gibi paylaşımlar mahkemeler tarafından kullanılıyor.

Öyle ki mahkemeler eşlerden birinin talebi üzerine sosyal medyada kişilerin yazışmalarını ve yapılan iletişimi tespit etmek üzere bilirkişilere başvurabiliyor. Hatta son dönem boşanma davalarında sosyal medya kullanım oranı oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. O yüzden yaptığınız paylaşımların ve sanal arkadaşlıkların sonuçlarının neler olabileceğini ön görmeniz gerekir. Aksi takdirde haklı bir boşanma davasıyla karşı karşıya kalabileceğiniz gibi nafaka ve velayet taleplerinizde sonuçsuz kalabilir. Bu da boşanma sonrası ciddi bir stres ve travma yaratabilir.

Telefon ses kaydı, mesaj, mail delil sayılır mı İncelemesi Nasıl Yapılır

sosyal medya yazismalari ve ses kaydi delil olur mu 150x150 Sosyal Medya Yazışmaları ve Ses Kaydı Delil Olur muDijital delil nedir? Incelemesi nasıl gerçekleştirilir? 1965 yılında hayatımıza giren kişisel bilgisayarlar milenyum çağında insanlar için ekmek su kadar vazgeçilmez hale geldiler. Boyutları küçüldükçe küçülen bilgisayarlar, fotoğraf çekip ofis veya sosyal hayat anlamında her şeyimizi takip ve kontrol edebildiğimiz adeta elimiz kolumuz gibi bizimle bütünleşmiş parçalar oldular. Hal böyle olunca yani hemen herşeyimizi dijital sistemlerdebarındırın.ca yargısal anlamda birçok suç içinde. Başvurulan en değerli toplama unsurları onlar delil anlamında.

Bu da hukukta dijital delil kavramı ortaya çıkardı. Eminim nelerin dijital delil olarak kabul edildiğini merak ediyorsunuzdur. Gelin birlikte bakalım. Her türlü manyetik ve elektronik ortamda veri saklayabilen bilgisayar var. Sabit disk, flash disk cd, dvd, bellek kartı, akıllı telefon yazıcı, tarayıcı kredi kartı, kart okuyucuları, bilgisayarda tutulan log dosyaları, dijital fotoğraf ve videolar, ses kayıt cihazları, chat kayıtları, e posta hesapları, abonelikler, sim kartı ve benzeri farklı birçok dijital delil ve ortam dijital delil sayılır. Tabi bunların delil sayılabilmesi için mahkemelerde kabul görebilecek nitelikte olmaları gerekir. Yani hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmaları lazım. Bununla birlikte dijital delillerin fiziki delillerden farkları vardır.

Üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabilir ve çok rahat bozulabilir yapıya sahiptirler. Bu da onların olay yerinden toplanması ve zarar görmeden analiz edilmek üzere mahkemeye sunulması için bazı kurallara itina ile uyulmasını zorunlu kılıyor işte. Tam bu noktada en fazla dikkat edilmesi gereken konu delillerin. Elde edildiği tarih delileri teslim alan kişi ve kimden teslim alındığının net olarak belirtilmesi ve kayıt altına alınması. Diyelim ki dijital deliller bozulmadan ve hukuka uygun olarak toplandı.

Bu aşamadan sonra devreye adli bilişim girer ve eldeki ses, görüntü, veri, bilgi veya bunların birleşiminden oluşan her türlü bilişim, nesnesinin sayısal delil niteliği taşıyacak şekilde mahkemeye sunulması için çalışır sonuç olarak. Dellendirme bu prosedürün kusursuz işlemesi için olmazsa olmaz unsurdur. Neydi dellendirme, suçun kim tarafından ve ne şekilde oluştuğunu ispat etmek için bilgilerin zarar görmeden edilmesi ve tüm bunların adli makamlara iletilmesi aşamalarının eksiksiz tamamlanmasıdır.

Yorum Yaz

8 + 2 =