Tasfiye Olunacak Alacaklar Nedir?
Tasfiye olunacak alacaklar nedir? Malumunuz ödemesi geciken ve takibe düşen dağ gibi nakdi krediler söz konusu. Hal böyleyken eskiden beri var olan ancak çok aşına olmadığımız bir bankacılık düzenlemesi ile karşılaşmaya başladık. Yani tasfiye olunacak alacaklar belki bilmiyorsunuz. Fakat bankacılık sistemindeki krediler niteliklerine uygun olarak muhasebeleştirilirler, bundan ne anlıyoruz? Bankalar gecikmeye uğrayan nakdi kredileri olduğunda onları mevcuttaki kredi hesabından çıkartıp tasfiye olunacak alacaklar, yani sorunlu krediler hesabına aktarmak zorundalar.
Bu arada tasfiye olunacak alacaktan şunu anlayabiliriz. Kredinin geri çağrılması olmadığı icra yoluyla takibi beraberinde eğer azami 3 yıl içinde sonuç alınamazsa ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine satılıp, tasfiyesinin tamamlanması, peki hangi krediler, ne kadar gecikme söz konusuysa tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılıyor. Eğer nakdi kredi borçlu cari hesap şeklinde kullandırıldıysa hesap limiti sürekli olarak en az 30 gün açılıyorsa ya da dönem faizleri, faizin tahakkuk ettiği tarihi izleyen 30 gün içinde tahhüt edilemiyorsa, veya anapara ve faizler eğer hesabın vade tarihini izleyen 30 gün içinde ödenmedi ise. Tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılırlar.
Bunun haricinde eğer taksitli krediniz varsa ve ard arda 2 taksiti ödemezseniz, ve eğer banka bir taksidini vadesinden itibaren 60 gün içinde tahsil edemezse bu krediler için tehlike çanları çalıyor demektir. Sonuç olarak eğer tahsil imkanı sınırlı veya tahsili şüpheli bir krediniz varsa, o artık tasfiye olunacak kredi olarak değerlendirilecektir, ve bu da sizin kredibilitenizi düşürecektir. Son dönemde ödemelerini icra yoluyla yapmış olmasına rağmen alınan bankalar birliği risk merkezinin raporunda ödediği borcun halen tasfiye olunacak alacaklar olduğunu gören çok fazla mağdur kişi mevcut. Bu durumda yapmanız gereken bankanın müşteri hizmetleriyle ya da duruma göre müşteri hizmetleri ile iletişime geçip, durumunuzu bildirmek olacak. Durumu kısa sürede düzelteceklerdir. Aksi takdirde zarara uğradıysanız, tazminat davası açma hakkınız var.