Tatil Virüs, Doğal Afet Nedeniyle İptal Olursa Parasını Geri Alabilir misiniz?

Otel, Tatil Köyü Ayıplı Hizmet

Turizm sektöründe ayıplı hizmet kapsamına neler girer? Turizm sektörümüz yıllardır ülkenin bacasız sanayisi olma görevine omuz atmış durumda. Sektörden ekmek yiyen binlerce şirket ve milyonlarca kişi mevcut. Ülkemiz 2018 yılında 40.000.000 yabancı turisti ağırlamış. Bu da yaklaşık olarak 30 milyar dolarlık bir gelir anlamına geliyor. Malumunuz bir sektör ne kadar yoğunsa orada yaşanacak kayıtlı durumlarda aynı orandadır. Bu açıdan şikayet portallarında turizme ilişkin her yıl binlerce yazı yazılmakta. Kanunla korunmasına rağmen ücret iadelerini yasal sürede yapmamak adına 40 dereden su getiren sigorta şirketleri turizm mağdurları ordusu yaratmaktadır.

Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri de ücret iadesi yapmayan acentaların yarattığı sorunlu dosyalarla dolup taşmakta aslında çok şaşılacak bir durum değil, zira konaklayacağınız otel sizi bilgilendirmeden rezervasyonunu iptal edebiliyor. Yeterli eğitim almamış bir otel görevlisi eşyanıza zarar verebiliyor. Kaldınız, otelde oda şartları uygun olmayabiliyor ya da gittiğiniz otelde reklamda gördüğünüz özellikler mevcut olmayabiliyor. Konaklayacağınızı düşündüğünüz otel kapanabiliyor. Çifte rezervasyon sorunu gibi uzayıp giden bir ayıplı hizmet listemiz var. Herkes yaşananlardan şikayetçi kanun bazı noktalara düzenleme getiriyor ancak bu düzenlemeler doğru şekilde uygulanmadığı için mağduriyetler devam ediyor.

Tatil Virüs, Doğal Afet Nedeniyle İptal Olursa Parasını Geri Alabilir misiniz?

tatil virus dogal afet nedeniyle iptal olursa parasini geri alabilir misiniz 150x150 Tatil Virüs, Doğal Afet Nedeniyle İptal Olursa Parasını Geri Alabilir misiniz?Doğal afet nedeniyle tatilini iptal olduysa ödediğiniz ücreti geri alabileceğinizi biliyor musunuz? Bazen tatile gitmeyi beklerken gideceğiniz veya yaşadığınız bölgede doğal bir afet meydana gelebilir. Bu bir sel olabileceği gibi bir depremde olabilir. Böyle tatsız bir hadise ile karşı karşıya kalmanız halinde paket tur sözleşmesini fesh ederek ödediğiniz bedeli geri alabilirsiniz. Üstelik paket turun başlamasına 30 günden az bir süre kalmışsa bile böyle bir hakka sahipsiniz.

Acenta böyle bir durumda. Sadece devlete ödenmesi zorunlu olan vergi ve harç gibi yasal kesintileri birde eğer sizin adınıza üçüncü kişilere ödeyip geri almasının imkansız olduğu ödemeler varsa onları keserek kalan tüm bedeli 14 gün içinde iade eder. İade süresi acentaya fesih bildirimi yaptığınız tarihte başlar fesih bildiriminin mutlaka ama mutlaka faks veya mail yoluyla yapmalısınız. Yani kanun telefonla sözlü fesih işlemini kabul etmiyor. Velev ki acenta yasal süre geçmesine rağmen ödemenizi gerçekleştirmedi. Bu durumda alacak miktarına göre tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurmanız gerekir.

Corona Virüs – Tatil Gideceğim Otel Kapandı

Tatil paketi satın aldığınız otelin kapanması halinde ne yapmanız gerekir? Size tatil paketini veya paket tur hizmetinin satan acenta ya başvurarak kanundan kaynaklı seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz. Yani ya ek bir ücret ödemeden aynı özelliklerde başka bir otel değişimi ya da sözleşmeden dönüp ödediğiniz ücretin iadesi talep edebilirsiniz. Eğer çevrede aynı özelliklerde bir otel varsa ama odalar bir önceki otel gibi değilse kabul etmeyebilirsiniz. Acenta bu durumda ya ek bir ücret almadan sizi daha iyi şartlarda bir otele yerleştirmek durumunda. Ya da sözleşmenin iptalini gerçekleştirip ücretinizi iade etmek durumunda.

Olur da sözleşmeden dönerseniz bile acenta sizi paket tura katıldığınız yere hiç bir ücret ödemeden bırakmak ve bu süre zarfında bir konaklama durumu olursa ona da ücretsiz olarak katlanmak durumundadır. Tabi unutmadan sözleşmeden döndüğü nü zün mutlaka mail yolu ile acentaya bildirin ki ücret iadeniz için geçerli olan 14 günlük yasal süre işlemeye başlasın. Bu süreyi beklemek istemiyorsanız. Zorunlu paket tur sigorta şirketinden ücret iadenizi talep edebilirsiniz. bir noktayı atlamamak da yarar var. Böyle bir durumda manevi bir zarar da yaşayabilirsiniz ancak zararınızı talep edebilmeniz için ispat edebilmeniz gerekir. Tazminat talebinizi acenta dan olumlu yanıt gelmezse asliye hukuk mahkemesinde tazminat talebiyle dava açabilirsiniz. Bunun için manevi zararın doğmasından itibaren 2 yıl her şartta ysa. 10 yıllık zaman aşımı süreniz vardır.

 

Yorum Yaz

12 − 9 =