Trafik Cezasının Zamanaşımı Süresi
Süresinde tebliğ edilmeyen trafik cezaları için ne gibi haklarınız vardır? Elbette dava açma hakkınız vardır. Burada süreci anlatacak olursak önce aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilir ve tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye usulünce tebliğ edilir.
Tutanağın bir nüshası da takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tutanak hazırlandıktan sonra tebligat işlemi 10 iş günü içinde başlanır. Eğer aracın kayıtlı olduğu kuruluştan ki adres kayıtlarından size ulaşım tebligatı teslim etmek mümkün olmazsa bu durumda aracın kayıtlı olduğu ildeki emniyet müdürlüğünde askıya asılı bu yolla öğrenmeniz sağlanmaya çalışılır.
Eğer bunda da muvaffak olamazsa yani farzı misal araçların çoğunlukla başka illerde oldukları öğrenirse bu defa da basın ilan kurumu aracılığıyla elektronik ortamda ilanen tebliğ yoluna gidilir. Tabi bizim asıl konumuz trafik ceza tutanağının süresinde tebliğ edilmemesi halinde nereye başvurulur caydı? Öncelikle trafik mahkemesine başvurmanız icap ediyor. Eğer olduğunuz ilde bu mahkeme henüz kurulmamış sa aynı yetkiyle görev yapan sulh ceza mahkemesinde davanızı açma hakkına sahipsiniz.
Ama bu davada sürenizin çok kısa olduğunu unutmayın. Trafik cezasının tebliğinden itibaren dava açmak için yalnızca ve yalnızca 15 gününüz var ki bu süreyi kaçırırsanız. Hakkınız gitti demektir. Bu durum ceza yüzünüze okuduysa okundu. Tarihten itibaren plaka yazılıysa, size tebliğ edildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
Bu anlattıklarımın haricinde son düzenlemelere göre mesela siz 2018 yılında bir trafik cezası yediniz ve bu cezâ 2019 sonuna kadar sizin trafikte kayıtlı adresinize tebliğ edilmedi işte. Bu durumda bu cezalar hiç verilmemiş sayılır ve düşer. Yani sonuç olarak ilgili kurum eğer sizden para almak istiyorsa size kesilen cezayı takip eden takvim yılının son gününe kadar bir şekilde tebliğ etmek durumundadır.