Tüketici Hakem Heyetinin Kararından Sonra İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Tüketici hakem heyetinin kararından sonra izlenmesi gereken yollar nelerdir?

Bu soruyu cevaplamadan önce bir noktayı aydınlatmak gerekiyor. Tüketici hakem heyetleri her ne kadar mahkeme gibi değillerse de verdikleri kararlar tıpkı mahkeme kararı gibidir. Yani tarafları bağlar. Şimdi de hakem heyetinde lehine karar çıkan taraf açısından durum değerlendirmesi yapalım. Karar elinize ulaştıktan sonra başvurabileceğiniz 2 yol var.

Kararın tebliğ edilmesinden 15 gün sonra. Karşı tarafla iletişime geçerek çıkan kararı yerine getirmesini isteyebilirsiniz. Veya doğrudan icra takibi başlatabilirsiniz. Bunlardan hangisini seçeceğiniz tamamen sizin enerjinize kalmış. Ben olsam firmaya başvurdum diyeceğim ama firmanın zararı karşılama niyeti olsa zaten iş bu noktaya kadar gelmezdi.

Şimdi birde aleyhine karar verilen firma açısından konuyu irdeleyelim ve bir an için firmanın çıkan karardan sonra tüketici mahkemesine itirazda bulunduğunu varsayalım. Firma itirazını sizin ikametgahının olduğu yerdeki tüketici mahkemesine yapacak. Mahkeme itiraz neticesinde ya hakem heyetinin kararına uyacak ya da hakem heyetinin kararını iptal edecek. Bu nokta çok önemli.
tuketici hakem heyetinin kararindan sonra izlenmesi gereken yollar nelerdir 300x225 Tüketici Hakem Heyetinin Kararından Sonra İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Tüketici mahkemesinin itiraz karşısında vereceği karar kesindir. Yani aleyhinize karar çıksa da artık yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bu kadarla kalsa iyi diyelim ki mahkeme hakem heyetinin lehime verdiği kararı iptal etti. Üstüne üstlük eğer firma avukatla temsil edilir ise karşınıza bir de vekalet ücreti çıkacaktır.

Gel de çık işin içinden değil mi? Peki bu durumda vekalet ücreti ne kadardır? Uyuşmazlık ne kadarsa vekalet ücreti onun yüzde 12 si kadardır. Yani uyuşmazlık 1000 liraysa vekalet ücreti olarak 120 lira ödemeniz gerekecek. Peki ya mahkeme masrafları malum, mahkeme masrafları genelde davayı kaybeden tarafından ödenir. Ancak burada bir istisna var olurdu. Aleyhinize karar çıkarsa tüm tebligat ve bilirkişi ücretlerini bakanlık sizin yerinize karşılar. Ancak eğer firmanın aleyhine karar çıkarsa. Firma ödemek zorunda kalır.

Yorum Yaz

− 4 = 5