Yanlış Tıbbi Müdahale Sonrası Ne Yapmalısınız ?
Yanlış bir tıbbi müdahale nedeniyle ölüm veya sakatlık meydana gelirse ne yapmalısınız? Pek çok doktorun başına gelmesini istemeyeceği tek durum nedir? Diye soracak olursak herhalde alacağımız cevap yanlış teşhiste veya tıbbi müdahalede bulunmak olacaktır. Malum tıp bilimi öylesine hassas ki en ufak bir hatayı dahi kabul edemiyor.
Çünkü gözden kaçırılacak en ufak unsur veya doğru okunamayan herhangi bir tahlil sonucu doğrudan insan sağlığına ya da hayatına mal olabiliyor. Peki sağlığımızı emanet ettiğimiz doktorlar yanlış bir teşhis veya tedavi durumunda ne gibi sorumluluklarla karşı karşıya kalıyorlar? Konuya hem hukuki hem de cezai anlamda bakacak olursak, gerçekleşmiş duruma göre savcılığa taksirle adam öldürme veya taksirle yaralamaya sebebiyet vermekten suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Taksir derken yani isteyerek değil ama dikkatsiz ve özensiz davranarak sonucun meydana gelmesine sebep olmak işte doktorların durumu tam olarak budur.
Yani kusurlu davranmak bu bazen yapmaları gereken bir şey yapmamak şeklinde olabileceği gibi yapmaları gereken bir şey yapmak şeklinde vücut bulabilir. Siz suç duyurusunda bulunduktan sonra savcılık gerekli soruşturmayı yapar ve dava açılmasına gerek görülürse iddianamesini hazırlayıp yemeğe iletir. Bu tabi işin cezayı boyutu diğer taraftan hem maddi hem manevi zararının söz konusu olabilir. Mesela yanlış tedavi nedeniyle bir kez daha tedavi görmek ve ikinci kez ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bunun haricinde vücudunuza zarar meydana gelmiş olabilir.
Psikolojiniz bozulmuş olabilir, okul ve iş hayatını sekteye uğramış olabilir gibi birçok unsurdan bahsedebiliriz. Bunların tamamı maddi ve manevi tazminat talep edebileceğiniz durumlardır. Şüphesiz davanızı hem doktora hem de hastaneye karşı açabilirsiniz. Ancak öncelikle doktor açısından bakalım ve özel hastanede mi yoksa devlet kurumlarındamı çalıştığını değerlendirelim. Zira tazminat davasında yetkili mahkeme belirlemek açısından bu çok hayatidir. Eğer doktor özel bir hastanede çalışıyorsa, davanızı özel hastanenin merkezinin bulunduğu yerdeki veya doktorun yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesin de açmalısınız.
Burada zaman aşımı olayın meydana geldiği tarihten itibaren on yıldır eğer doktor devlet hastanesine çalışıyorsa önce zararının giderilmesi için devlet hastanesine başvurmalısınız eğer hastane gerekli sürelerde cevap vermezse veya talebinizi reddederse hastanenin bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesine zararın giderilmesi talebi ile tam yargı davası açabilirsiniz. Buradaki zaman aşımı süreniz olayı öğrendiğimiz tarihten itibaren bir yıl her halükârda 5 yıldır bu arada belirtmek gerekir ki doktora ayrıca disiplin soruşturması açılır ve sonucunda diplomasını kaybetme ihtimali de vardır.